Bij IR Sauna wordt er gekozen voor persoonlijk advies! Maak daarom zeker een vrijblijvende afspraak in onze showroom.

Een infraroodsauna in huis of tuin is tegenwoordig een zeer betaalbare luxe geworden die meer dan welkom is. In onze samenleving hebben wij immers steeds meer te maken met stress en schadelijke chemische invloeden van buitenaf. Een frequent saunagebruik helpt u zowel fysiek als psychisch gezond te worden en te blijven. Op deze pagina kan u meer informatie terugvinden over de effecten & werking van de infraroodsauna.

Wilt u meteen ons aanbod bekijken? Klik dan op de afbeelding van uw keuze.

New Trend Nobel Relax

Infraroodsauna: De effecten

Wanneer ons huidweefsel verwarmt, bevordert dat de metabolische processen. Grotere cellulaire energieproductie werkt helend en herstellend. Virussen, tumoren en overige cellen die met giftige bacteriële stoffen geladen zijn, zijn zwakker dan normale, gezonde cellen. Ze zijn vaak niet bestand tegen opwarming en hitte. Vandaar dat het opvoeren van de lichaamstempratuur de heling van infecties bevordert. ‘Hyperthermia’- of koortstherapie helpt het bestrijden van infecties en zelfs kanker. Ons lichaam ontwikkelt koorts om de metabolische functies te bevorderen en ziektekiemen te vernietigen. Eenzelfde effect wordt bereikt met een infraroodcabine.

Gebruik van de infraroodsauna bevordert de bloedcirculatie en belucht de weefsels. Het opent de luchtwegen en reinigt de schedelholtes. Het huidorgaan van de meeste mensen is doorgaans erg inactief. De meeste mensen zweten vrijwel nooit en door het dragen van gesloten, luchtdichte en synthetische kleding krijgt onze huid maar weinig kans om goed te ‘ademen’. Daarnaast dragen verschillende zaken zoals bijvoorbeeld een zittend leven en beschadiging van de huid door zon/uv-straling verder bij aan het inactiveren van de natuurlijke functie van onze huid. Ook het gebruik van honderden verschillende chemicaliën verborgen in onder andere lotions, zepen, crèmes en deodorants en vele schoonmaakproducten schaden onze huid vrijwel dagelijks.

Met herhaaldelijk gebruik van de sauna herstelt de huid langzaam van bovenstaande schadelijk invloeden. Een infraroodcabine verwijdert toxische chemicaliën en metalen sneller en effectiever dan enige andere methode. Een regelmatige +/- 20 minuten durende zit in een infraroodcabine is dan ook een erg gezonde gewoonte.

Infraroodsauna : Werking

Infraroodsaunas verwarmen het lichaam direct en de lucht blijft voelbaar koeler terwijl het transpiratie-effect gelijk is aan de traditionele stoomsauna. De ervaring is erg prettig en voorverwarmen is met een infraroodsauna niet nodig, wat zowel tijd als energie bespaart. Keramische elementen worden het meest gebruikt om een behaaglijke warmte met een hoog transpiratiegehalte te creëren. In veel gevallen wordt het saunagebruik gecombineerd met kleurentherapie voor een weldadige uitwerking op zowel de psychische als fysieke toestand.

Kleurentherapie: De Effecten

Rood: activeert het hart en de bloedsomloop. Huidziekten en reuma worden positief beïnvloed door rood licht. Tevens worden de hersenen, longen en spieren positief beïnvloed. Bovendien werkt de kleur rood rustgevend.

Geel: helpt bij maag- en darmklachten. Geel zorgt voor een goede werking van de klieren en activeert het huidslijm. De kleur geel verschaft, behalve een gunstige werking op het humeur, een warm en behaaglijk gevoel.

Blauw: werkt verkoelend en verfrissend. Het heeft een positieve uitwerking op slapeloosheid, onrust en angst. Blauw zorgt voor een goede doorbloeding.

Groen: werkt rustgevend, verschaft zelfvertrouwen en geeft kracht. De kleur groen helpt bij zenuwkwalen, hoofdpijn, jicht en bij hoesten.

Infraroodsauna : De Ervaring

Infraroodsaunas zijn veilig voor de meeste mensen wanneer rekening wordt gehouden met de volgende richtlijnen:

- Blijf niet langer dan 30 minuten in de infraroodsauna.
- Rust zo’n 10 minuten zittend of liggend na een saunabeurt.
- Drink mineraalwater voor- en na de saunabeurt.
- Verander regelmatig van houding daar dit het afvoerproces bevordert.
- Wanneer u in een verslechterde medische gezondheid verkeert, gebruik de sauna dan alleen onder toezicht.
- Wanneer u zich zwak voelt of gevoelig bent voor warmte begin dan met kortere saunasessies van 5 of 10 minuten.
- Mensen met meervoudige sclerose, verhoogde bloeddruk, overactieve schildklier of hartproblemen worden aangeraden om eerst een dokter of gezondheidspecialist te raadplegen.

Mensen met een traag metabolisch systeem kunnen de sauna tot max. 2 maal per dag gebruiken (liefst in de ochtend en avond). Bij eenmalig dagelijks gebruik is de avond meestal het best. In geval van ziekte kan je de saunabeurt beter in de ochtend doen. Wanneer u een beginnend infraroodsaunagebruiker bent dan is het goed om niet meteen met een dagelijkse gang te starten maar de sessies langzaam op te bouwen. Mensen met een snel metabolisch systeem zouden het saunagebruik het best kunnen beperken tot zo’n 2 a 3 maal per week.

Infraroodsauna : De saunabeurt

Drink 2 glazen mineraalwater alvorens de infraroodsauna binnen te gaan. U kunt sap of mineralen aan het water toevoegen als het water mineraalvrij is. De infraroodsauna werkt niet doorheen kleding. Gebruik een kleine handdoek om het zweet te verwijderen, het is niet aan te raden om te praten of te werken in de infraroodsauna.

Ventileer de sauna wanneer u deze gebruikt, dit ter voorkoming van mogelijke inademing van toxische gassen. In onze infraroodsauna’s zorgt de ionizer voor dit ventilatie-effect. Wanneer u een isauna zonder ionizer heeft kunt u de deur op een kier laten staan.

Blijf niet langer dan 30 minuten in de sauna. De aangeraden temperatuur is 50 graden celcius. Op sommige dagen zult meer zweten dan andere dagen.

Wanneer u klaar bent, neem dan een koude of warme douche maar niet heet! Vermijd het gebruik van zeep omdat zeep toxische stoffen bevat en de poriën verstopt en een filmlaag op de huid achterlaat. Na het gebruik van de infraroodsauna bent u toch al helemaal schoon en ontdaan van zowel interne als externe afvalstoffen.

Drink na het saunagebruik een glas water en zit of lig rustig zo’n 10 minuten uit. Deze simpele stappen staan het lichaam toe om de volledige vruchten van de saunabeurt te plukken. Naarmate u gezonder wordt zult u sneller gaan zweten. Ook zal het langer gaan duren voordat u opwarmt in de sauna omdat het lichaam de hitte meer efficiënt ventileert en er ook minder toxische bacteriën en afvalstoffen aanwezig zijn om af te voeren.

Een compleet gezondheidsprogramma

De resultaten van het gebruik van een infraroodsauna zijn nog meer te versterken wanneer de dagelijkse saunabeurt deel uit maakt van een geïntegreerd gezondheidsprogramma. Enkele van onze tips zijn onder andere extra zeezout of zeewier toevoegen aan uw dieet om de mineralen te vervangen die verloren zijn gegaan met het transpiratieproces. Eet vooral biologisch voedsel van mineraalrijke grond. Rust en slaap voldoende, en doe dagelijks enkele bewegingsoefeningen. Adem enkele malen diep in telkens wanneer u zich in de frisse buitenlucht bevindt. Verminder uw blootstelling aan toxische chemicaliën, schep en onderhoud een positieve omgeving, blijf vrolijk en positief ongeacht wat andere mensen zeggen of doen.

Ook een goede voedingsgewoonte is van groot belang voor ons lichaam. U kan daarom een afspraak maken met gezondheidscoach Vivi. Klik hier om naar de website van Balanced Body te gaan

Wat is Infraroodenergie?

Infrarode stralingsenergie is een onderdeel van het natuurijke lichtspectrum van zonlicht minus de huidbeschadigende UV-straling. Infrarood is een vorm van lichtenergie die niet gezien kan worden met de ogen maar absoluut onmisbaar is voor het voortbestaan van alles wat leeft en/of groeit. Infraroodstraling richt zich tot diep in ons huidweefsel waar het transformeert van licht- naar warmte-energie. Dit thermale effect in de diepere lagen van ons huidweefsel zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden wat de bloedcirculatie verbetert. Tevens zorgt de verhitting voor een afvoer van metabolische gif -en afvalstoffen door transpiratie. Vandaag de dag is iedereen in meerdere of mindere mate blootgesteld aan zware metalen en toxische chemicaliën.

De voordelen van de infraroodsauna boven de conventionele sauna is dat de conventionele sauna de lucht in de ruimte verwarmt tot zeer hoge tempraturen waardoor ons lichaam verwarmd wordt. De werking van een infraroodsauna is geheel verschillend; Zuurstof noch stikstof kunnen infraroodstraling blokkeren waardoor de infraroodenergie rechtstreeks een paar millimeter de huid binnendringt. Dit maakt dat we snel opwarmen wat een hevig zweten als gevolg heeft zonder dat onze huid pijnlijk aanvoelt vanwege de hete lucht. Verschillende schadelijke zware metaalstoffen hopen zich op juist onder de huid. Infraroodstraling veroorzaakt precies het juiste effect om deze schadelijk metaaldeeltjes af te voeren via transpiratie.

Anders dan bij onze voorouders heeft de globale vervuiling van vandaag de dag ervoor gezorgd dat het menselijk lichaam flink belemmerd wordt in het absorberen van de benodigde infraroodstraling van de zon. Dit komt omdat de infraroodstralen van de zon geblokkeerd worden door smog, binnenwerken en elektronische vervuiling. Electromagnetische frequenties (EMF) uitgestraald door high-tech producten zoals magnetrons, mobiele telefonie, computers en vele overige moderne elektronische toepassingen verstoren het proces van natuurlijke infrarood absorptie door ons lichaam. Dit tekort aan infraroodstraling is een belangrijke oorzaak voor veel fysieke ongemakken zoals hoofdpijn, migraine, gewricht- en spierpijn, nervositeit, depressie, vermoeidheid, maag- en darmklachten, verhoogd en verlaagde bloedruk, slechte bloedcirculatie, chronische bronchitis, astma, slapeloosheid, en vele andere klachten . Regelmatig gebruik van een infraroodsauna helpt bovenstaande klachten te helen en voorkomen en houdt u gezond en in goede conditie.

Geschiedenis van de infraroodsauna

Zgn. palmverhitting, kent een 3000 jaar oude traditie in China. Het is gebaseerd op de helende eigenschappen van infraroodstraling.
- Saunagebruik werd extreem populair in Finland, wiens religie een sauna gebruikte als een ceremoniële actie ten behoeve van mentale, spirituele en fysieke reiniging. De Finnen namen dit gebruik mee toen zij emigreerden vanuit een streek ten noordwesten van het huidige Tibet (5000-3000 VC), naar het huidige Finland. Vandaag de dag is er een sauna aanwezig per 2 Finnen.
- Talloze sauna’s verschenen vervolgens langs de mediterrane en s’ werelds eerste badhuis verschijnt in het Paleis van Koning Minos van Kreta (1700 VC)
- De Oorspronkelijke bewoners van Amerika (indianen) gebruikte al ‘zweethokken’
- Infraroodsaunatherapie werd meer dan 80 jaar gebruikt door Duitse fysische (z)wetenschappers
- Dr Tadashi Ishikowa ontving een patent op de zirconia infraroodsauna heaters in 1965. Deze werden exclusief gebruikt wegens de therapeutische werking door medische practici uit Japan totdat zij vrijgegeven werden voor publiek gebruik in 1979.
- Het infraroodsaunaconcept werd verder verfijnd en verspreid in de USA vanaf 1981